Zeaksantyna to organiczny związek chemiczny, który należy do karotenoidów, naturalnie występujących w roślinach i niektórych mikroorganizmach. Zeaksantyna jest jednym z dwóch głównych karotenoidów występujących w siatkówce oka i działa jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, ochrania oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Największe jej ilości znajdziemy w plamce żółtej naszego oka. Zeaksantyna ma również właściwości antyoksydacyjne, pomagające neutralizować wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i tkanki, w tym komórki siatkówki oka.
Zeaksantyna jest obecna w różnych produktach spożywczych, takich jak jaja, ryby, zielone warzywa liściaste (np. szpinak, jarmuż, rukola), pomidory, papryka, dynia, kukurydza i awokado. Znajdziemy ją również w owocach - arbuzach, jagodach goi i papaji. Zeaksantyna jest również dostępna jako suplement diety.
Dieta bogata w zeaksantynę i luteinę (drugi główny karotenoid w siatkówce oka), może przyczynić się do poprawy zdrowia oczu i zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma. Niestety wraz z wiekiem ilość karotenoidów w organizmie maleje. Innym problemem jest fakt, że ilość zeaksantyny i luteiny, jakie są wchłaniane przez organizm z diety, może być ograniczona, co wiąże ze sobą konieczność suplementacji tych związków przez osoby, które chcą wesprzeć zdrowie oczu. Przed rozpoczęciem suplementacji zawsze warto skonsultować się z lekarzem.