Czym jest zaćma?
Zaćma, zwana inaczej kataraktą, jest następstwem degeneracji soczewki oka. Naturalna soczewka jest przezroczysta, natomiast osoby cierpiącej na zaćmę - mglista, o wyraźnie biało-szarej barwie. Obraz widziany przez taką soczewkę przypomina patrzenie przez zamgloną szybę. Oczywistym następstwem jest pogorszenie wzroku, bóle oczu i głowy spowodowane nadmiernym wysiłkiem w celu klaryfikacji widzianego obrazu. Podobnie jak prezbiopia, zaćma ma charakter postępowy co oznacza, że zmiany objawiają się stopniowo. Nie należy lekceważyć jakichkolwiek sygnałów świadczących o pogarszającym się stanie wzroku. Im szybciej zdiagnozowana przez okulistę, tym większe prawdopodobieństwo znacznego spowolnienia degeneracji soczewki.
Objawy zaćmy
- zamglony, przyciemniony lub rozmazany obraz,
- wzrastające problemy ze wzrokiem w nocy,
- nadmierna czułość na światło,
- potrzeba intensywniejszego oświetlenia podczas czytania i wykonywania innych czynności,
- częsta potrzeba wymiany szkieł okularowych czy soczewek kontaktowych.
Jak tworzy się zaćma?
Zacznijmy od opisania czym jest soczewka - to przezroczysta, elastyczna, światłoczuła membrana znajdująca się za tęczówką. Odpowiada za skupianie promieni światła bezpośrednio na siatkówce, dzięki czemu widzimy wyraźny obraz.
Rys. 1 Uproszczony schemat budowy oka.
źródło: https://www.aao.org/eye-health/anatomy/lens-9
Wraz ze starzeniem organizmu soczewka staje się mniej elastyczna, ze względu na coraz bardziej ograniczone skurcze mięśni rzęskowych (patrz prezbiopia), mniej przezroczysta i grubsza. Zachodzą fundamentalne zmiany w strukturze soczewki na poziomie białek i włókien ją budujących, które łącząc się w większe ugrupowania są widoczne jako mgliste "plamki" ograniczające ilość światła wpadającego do oka.
Jak zapobiegać zaćmie?
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, najlepszym sposobem jest zwiększenie w codziennej diecie ilości produktów bogatych w antyoksydanty (witaminy C i E oraz karotenoidy) , flawonoidy oraz witaminy B1, B2 i niacynę. Jednoczesne ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych spotęguje efekt.
Świetnym źródłem witamin C i E są warzywa i owoce, dlatego ważnym jest, aby uwzględnić je w codziennej diecie. Należy jednak pamiętać, że część witamin rozpuszczalna jest w tłuszczach (witaminy A,D,E oraz K) dlatego nie jedzmy warzyw na sucho - dodajmy niewielką ilość oleju czy oliwy.
Witaminy B1, B2 i niacynę znajdziemy w mleku i produktach mlecznych oraz zbożowych pełnoziarnistych. Flawonoidy są obecne tylko w produktach roślinnych m.in.: orzechach, nasionach roślin strączkowych, cebuli, kapuście, brokułach, selerze czy pomidorach.
Pamiętajmy też o podstawowych, okresowych badaniach oczu u optyka specjalisty.
Leczenie zaćmy
Zaćma może zostać wyleczona jedynie chirurgicznie. Zabieg polega najczęściej na usunięciu soczewki i zastąpieniu jej sztuczną. W celu określenia potrzeby operacji, konieczna jest konsultacja z okulistą.
Źródła:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cataracts/symptoms-causes/syc-20353790
https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/jak-chronic-oczy-przed-zacma/