Nyktalopia - kurza ślepota / ślepota zmierzchowa

dodano: 2022-11-04
Potoczna nazwa nyktalopii związana jest ze słabym widzeniem po zmroku przez kury inne ptaki, których gałki oczne są nieprzystosowane do widzenia w słabym oświetleniu. Wada ta objawia się stopniowo pogarszającym widzeniem po zmroku, co szczególnie daje się we znaki w okresie jesienno-zimowym, czy podczas nocnej jazdy autem. Pacjenci skarżą się na problemy z widzeniem w źle oświetlonych pomieszczeniach. Jest spowodowana upośledzaniem pręcików w siatkówce naszego oka. Nyktalopia powoduje szybko postępującą chorobę jaką jest brak ostrości widzenia

Podstawowe badania diagnostyczne

  • badanie krwi,
  • badanie dna oka,
  • badanie elektrofizjologiczne,
  • badanie pole widzenia (perymetria).

Jakie są przyczyny kurzej ślepoty? 

  • czynniki genetyczne,
  • skutek niedoboru witaminy A oraz cynku,
  • krótkowzroczność,
  • jaskra,
  • zaćma,
  • nadmierne rogowacenie rogówki.

Leczenie kurzej ślepoty

To proces zależny od przyczyny jej wystąpienia. W przypadku niedoboru wit. A stosowana jest jej suplementacja.  Czasem stosuje się miejscowo leki nawilżające oko. Okulista może także zakleić noszenie okularów ułatwiających prawidłowe widzenie po zmierzchu. Jeśli nyktalopia jest wynikiem chorób takich jak jaskra, czy zaćma, konieczne jest leczenie i spowalnianie procesów degeneracyjnych, związanych z rozwojem choroby.  W przypadku krótkowzroczności - leczenie opiera się na zastosowaniu odpowiedniej korekcji wzroku poprzez noszenie szkieł kontaktowych czy okularów. Nyktalopia nie zawsze może być leczona - np. gdy pacjent cierpi na zwyrodnienie barwnikowe siatkówki, czy zespół Ushera - oba te schorzenia są uwarunkowane genetycznie i nieustannie postępują.

Jak zapobiegać kurzej ślepocie?

Profilaktyka opiera się na odpowiedniej diecie, bogatej w witaminę A. Ma ona nieoceniony wpływ na hamowanie procesów starzenia narządu wzrokowego, wspiera ostrość widzenia, przeciwdziała zespołowi suchego oka. Znajdziemy ją w jajkach, produktach mlecznych, rybach, marchwi, szpinaku, pomidorach, papryce, jarmużu, brokułach,  morelach, arbuzach, papai.

https://portal.abczdrowie.pl/
https://www.poradnikzdrowie.pl/