Co to luteina?
Luteina to żółty barwnik, który odgrywa istotna rolę w ochronie wzroku. Gromadzi się w siatkówce, szczególnie w plamce żółtej. Ochrania nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Luteina obniża intensywność światła niebieskiego i neutralizuje wolne rodniki w oku. Stanowi naturalny filtr dla naszych oczu, jej niedobór pogarsza funkcjonowanie plamki żółtej. Ponadto luteina jako antyoksydant może mieć znaczenie nie tylko dla oczu, ale też w zapobieganiu chorobom serca i nowotworom, które są schorzeniami o podłożu zapalnym.
Naturalne źródła luteiny:
- szpinak,
- jarmuż,
- brukselka,
- cukinia ze skórką,
- dynia,
- pomidory,
- kukurydza,
- fasolka,
- marchewka,
- żółtka jaj kurzych.
Na przyswajalność luteiny w naszym organizmie wpływ mają tłuszcze, stąd też powinno się w ich obecności spożywać wyżej wymienione produkty. Luteina jest składnikiem także wielu suplementów, które wraz z innymi witaminami wspierają jeszcze skuteczniej nasz wzrok.
Objawy niedoboru luteiny:
- szybsze męczenie się oczu,
- zmniejszona ostrość widzenia,
- zniekształcenia widzianego obrazu,
- zmniejszenie elastyczności i suchość skóry.
Luteina a AMD (zwyrodnienie plamki żółtej)
Choroba ta pojawia się zwykle w okolicach 50. roku życia. W jej wyniku osłabiana jest ostrość naszego wzroku, możemy odczuwać słabszy kontrast barw, mieć problemy z rozpoznawaniem twarz, liter, cyfr. Luteina ochrania plamkę żółtą i pomaga zapobiegać AMD lub hamować jej objawy. Stąd też warto zadbać o prawidłową dietę bogatą w luteinę dużo wcześniej.
Luteina a inne choroby oczu
Suplementacje luteiny zaleca się także osobom, które są zagrożone jaskrą oraz zaćmą. Powinny ją przyjmować także osoby chore na nadciśnienie i retinopatię cukrzycową oraz pacjenci zmagający się z alergicznym zapaleniem spojówek.
https://www.doz.pl/
https://www.medonet.pl/